dimarts, 17 de febrer de 2009

Les prioritats culturals que ha de tenir BadalonaAra fa dos anys, Òmnium va iniciar un procés participatiu obert als socis de l’entitat i a la ciutadania en general per tal de fixar quines eren les prioritats culturals que havia de tenir Badalona en els propers quatre anys, termini que coincidia amb la legislatura política que tot just llavors s’havia d’encetar (2007-2011). El diagnòstic de la situació cultural a Badalona que va sortir d’aquelles trobades no era massa optimista per la qual cosa les propostes, bo i sent realistes, van ser ambicioses i urgents.

Fruit d’aquell treball, Òmnium va elaborar el ‘Document de prioritats culturals’ en què s’establien aquelles qüestions que es consideraven essencials per a la bona salut cultural de Badalona. Aquest document es va presentar en un acte públic el mes de maig de 2007 i, posteriorment, es va lliurar a les diferents formacions polítiques de la ciutat. Aquell mateix dia es va prendre el compromís de revisar anualment l’evolució de la gestió cultural a Badalona. Per aquest motiu el mes de novembre de 2008 es va tornar a fer un acte públic (en què es va convidar persones i entitats vinculades a la vida cultural badalonina) amb voluntat de repassar l’estat de la qüestió pel què fa a les propostes culturals formulades i per seguir exposant i compartint amb altres entitats de la ciutat, com BATeneu, les idees del document. Malauradament, el diagnòstic fet dos anys abans no havia millorat en gairebé cap aspecte.

Davant d’aquesta realitat, Òmnium i BATeneu us convoquem a una jornada de debat i treball entre entitats, agents culturals i persones de la cultura de la ciutat amb el propòsit de teixir xarxa i complicitats; de seguir treballant per una gestió participativa de la cultura; i, en definitiva, de debatre, amb el màxim d’agents culturals possibles, quines són les prioritats culturals que ha de tenir Badalona, tot aprofitant l’avinentesa de la capitalitat cultural de Badalona al 2010.

La trobada serà el proper dissabte 28 de febrer de 10 a 14 hores a la nova seu d’Òmnium Cultural (C/ de la Costa 13, 1r, Dalt la Vila).

Tot i que el debat serà obert, per tal d’optimitzar el temps de treball es proposen d’entrada alguns temes clau:

    • quines són les prioritats culturals per a Badalona?

    • Quines estratègies es podrien establir per tal que la societat civil pogués participar activament i efectiva en la gestió cultural?

    • Quins mecanismes caldria fixar per facilitar la interrelació entre tots els agents culturals de Badalona

    • Com caldria abordar des de la societat civil la capitalitat cultural del 2010?

En tot cas, restem oberts a rebre qualsevol altra idea pel debat que ens podeu fer arribar a l’adreça de correu badalona@omnium.cat. També us agrairíem que ens confirméssiu l’assitència a la trobada enviant un mail a la mateixa adreça indicada.