divendres, 9 de maig del 2008

Sobre la Novel·la Negra

Què és això de la Novel·la Negra que està tan de moda?


La Novel·la Negra apareix el 1930 als EE.UU,(són els clàssics de la Novel·la Negra) Així; Dashiell Hammett, Raymond Chandler, Jim Thomson, Horace Mccoy, Ros Macdonald, entre d'altres són els pares de la Novel·la Negra.


Aquests autors trenquen amb la novel·la clàssica Policíaca, apareguda el 1841, amb Edgar Alan Poe (Els Crims del Cr. Morgue), al 1887, Conan Doyle (Sherlock Holmes) després; Chesterton (El Padre Brown), A. Cristie ( Hércules Poirot) etc.

Així, doncs, fins al 1930, a la Novel·la Policíaca només l'interessa saber qui és "el dolent" i a partir del 1930, als herois de la Novel·la Negra estan més preocupats per corregir els errors de la societat que per resoldre el crim. Com diu Francisco Gonzalez Ledesma "Yo definiria la Novel·la Negra como una narrativa urbana con enigma y generalment crítica con el poder establecido", altre autor també actual de Novel·la Negra, Maximo Carloto: Yo me limito a explicar en mis novelas todo aquello que no se escribe en los medios de comunicación", tan és així que pràcticament tots els escriptors de Novel·la Negra són d'esquerres i "políticament incorrectes", mentre que els clàssics de la Novel·la Policíaca eren de dretes.


Per tant, si vols saber com és la societat Sueca has de llegir LEIF GW PERSON


si la Italiana; ANDRAE CAMILIERI,
si la Cubana; LEONARDO PADURA,
si la Grega; PETRUS MARKARIS,
si l'Argelina; YASMINA CADRA,
si la Xinesa; QUIU XAILONG,


per citar alguns.


Alguns han dit que la Novel·la Negra és un gènere menor i d'evasió; veiem-ho:


Autors que han llegit (entre d'altres) i han escrit sobre Novel·la Negra i Policíaca


F. DURREMANT, G GREEN, E. HEMINGUAY, A. GIDÈ, L. ARAGON, B VIANT...


A casa nostra, l'emblemàtica CUA DE PALLA (Especialitzada en Novel·la Negra) apareguda l'any 1963, va estar dirigida por MANUEL DE PEDROLO que també va escriure Novel·la Negra i en una segona etapa dirigida pel gran especialista XAVIER COMA. Alguns traductors d'aquesta col·lecció, van ésser:


Ma.AURELIA CAMPMANY, RAMON FOLCH I CAMARASA, JOAN OLIVER...


Però ni a Catalunya, ni tampoc a l'Estat Espanyol, haviem tingut tradició d'escriptors Negracriminals, perquè, és clar, a l'Espanya de Franco, no hi havia assassinats, ni suïcidis, ni "banyes", ni drogues, ni polítics corruptes... Mentre que la policia espanyola era la millor d'Europa.


I és en el Franquisme tardà quan apareixen els nostres autors da Novel·la Negra en la millor tradició dels clàssics Norteamericans. Així apareixen els herois de la nostra Novel·la Negra:


PEPE CARVALHO( MANUEL VAZQUEZ MONTALVAN)
MENDEZ (FCO. GOZALEZ LEDESMA
TONI ROMANO( JUAN MADRID)
VEVILAQUA I CHAMORRO ( LORENZO SILVA)
PETRA DELICADO ( ALICIA GIMENEZ BARLET)...


Aquests herois segueixen la tradició dels clàssics: cínics, descreguts, sense creure en el poder ni en les institucions, inconformistes, rebels, desencantats, i en el cas dels mediterranis, en general uns bons vivants. Perquè és ben cert que avui la Novel·la Negra té molt bona salut. Fins fa bé poc, pràcticament només es tenia notícies d'autors a Catalunya, però darrerament la profussió d'autors arreu del món és prou considerable.


De fet, el Manolo V.M. és el gran impulsor de la Novel·la Negra a Europa, amb el seu emblemàtic PEPE CARVALHO.Paco Obon

Síntesi de la xerrada sobre la Novel·la Negra en l'Itinerari de BATeneu del dia 3 de maig del 2008